Ruské aerolinky Aeroflot se v pololetí propadly do ztráty

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. srpna (ČTK) - Ruská letecká společnost Aeroflot se v letošním prvním pololetí propadla do ztráty. Oznámil to dnes státem ovládaný podnik. Výsledky ovlivnily mimořádné náklady a zpomalení ekonomiky Ruska, které se kvůli ukrajinské krizi stalo terčem západních sankcí.

Čistá ztráta za prvních šest měsíců roku činila 1,9 miliardy rublů (1,1 miliardy Kč). Před rokem firma vydělala 45 milionů RUB.

Příjem společnosti díky nárůstu osobní přepravy a slabšímu rublu v pololetí meziročně stoupl o více než devět procent. Provozní zisk před daní a odpisy (EBITDA) ale klesl o skoro 54 procent na pět miliard RUB.

"Pomalejší hospodářský růst v Rusku v kombinaci s výraznými jednorázovými faktory měly v první polovině letošního roku negativní vliv na finanční výsledky skupiny," uvedl v prohlášení na webu firmy Šamil Kurmašov z vedení Aeroflotu.

Západ na Rusko uvalil sankce kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá. V odvetě za sankce západních zemí zakázala dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska.

Ruská ekonomika vykázala v červnu a v červenci dva měsíce po sobě meziroční pokles. Podle agentury Reuters to posílilo obavy, že země kvůli negativním dopadům ukrajinské krize míří do hospodářské recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK