Ruské bance Sberbank dotčené sankcemi klesl zisk o dvě procenta

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. srpna (ČTK) - Společnosti Sberbank, která je podle výše aktiv největší ruskou bankou, klesl v letošním prvním pololetí čistý zisk o více než dvě procenta na 170,4 miliardy rublů (98,2 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Sberbank je jednou z pěti ruských bank, které se staly terčem západních protiruských sankcí v souvislosti s ukrajinskou krizí. Sberbank působí mimo jiné i na českém trhu.

Sberbank ve druhém čtvrtletí zvyšovala rezervy pro případ, že firmy a jednotlivci budou mít problémy se splácením úvěrů. Stranou si pro tyto případy dala 73,8 miliardy RUB. Před rokem vyčlenila na krytí těchto ztrát skoro 31 miliard RUB.

Banka tyto rezervy zvyšovala i v letošním prvním čtvrtletí. Poukázala tehdy na vývoj situace na Ukrajině v době zhoršujících se ekonomických podmínek v Rusku.

Kromě Sberbank podléhají sankcím Evropské unie také ruské finanční instituce VTB, Gazprombank, Vněšekonombank (VEB) a Rosselchozbank.

Restrikce zakazují občanům EU a evropským společnostem nakupovat nebo prodávat akcie, dluhopisy či další finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, které Sberbank vydá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK