EU rozšířila pomoc kvůli ruskému embargu na máslo a další výrobky

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. srpna (ČTK) - Evropská komise dnes oznámila novou finanční pomoc pro evropské výrobce některých mléčných výrobků, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Nejnovější opatření se má konkrétně týkat másla, sušeného odstředěného mléka a některých druhů sýra. O velikosti nejnovější pomoci komise neinformovala. Brusel již dříve tento měsíc oznámil pomoc pro evropské pěstitele zeleniny a ovoce dotčené ruským zákazem.

Rusko zakázalo dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Evropská komise dnes oznámila, že poskytne finanční pomoc na úhradu denních nákladů spojených s uskladněním nadbytečných zmíněných mléčných výrobků po dobu tří až sedmi měsíců. Nadále se přitom podle agentury Reuters debatuje o tom, jakých výrobků by se pomoc měla konkrétně týkat. Některé z nich totiž k uskladnění nejsou vhodné.

Komise dříve tento měsíc mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun) na pomoc evropským pěstitelům zeleniny a ovoce, které ruský zákaz postihl. U mléčných výrobků funguje jiný mechanismus, protože výrobky budou po uskladnění moci zamířit do obchodů.

Ministři zemědělství členských zemí EU se budou hledáním alternativních trhů a kompenzací pro evropské zemědělce zabývat na schůzce 5. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK