Zisk amerických bank ve druhém čtvrtletí vzrostl o 5,3 procenta

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. srpna (ČTK) - Zisk amerických bank ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,3 procenta na 40,2 miliardy USD (849,3 miliardy Kč). Růst podpořilo snížení rezerv na ztrátové úvěry a omezení výdajů, včetně výdajů na mzdy. Uvedla to dnes Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Banky snížily rezervy na ztrátové úvěry o 1,9 miliardy USD, tedy 22,4 procenta, na 6,6 miliardy USD. To je nejnižší částka od druhého čtvrtletí 2006. Banky podpořily svůj zisk snížením rezerv na ztrátové úvěry již v předchozích čtvrtletích, protože jejích příjmy z hypoték a obchodní aktivity zůstávají slabé.

Celkové příjmy bank mírně klesly o 0,9 procenta na 169 miliard USD. Důvodem byl hlavně slabší výkon na trhu s hypotečními úvěry.

Bankám rovněž klesly výdaje na mzdy a odměny zaměstnancům. Počet zaměstnanců v bankovním průmyslu se meziročně snížil o 37.000.

Celkový objem úvěrů podle FDIC díky zájmu o komerční a průmyslové úvěry rostl nejvíce od konce roku 2007. Vysoký zájem o úvěry pak zvýšil čisté příjmy z úroků o 1,9 procenta, tedy o dvě miliardy USD. To byl nejvyšší růst za 14 čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK