Ukrajina podle MMF plní podmínky úvěrové pomoci

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. srpna (ČTK) - Ukrajina zatím plní všechny podmínky úvěrové pomoci dohodnuté s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Uvedl to dnes mluvčí fondu Gerry Rice. Podle agentury Reuters tak naznačil, že země je na cestě k získání další části této pomoci.

MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (téměř 360 miliard korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky.

Ukrajina zatím v rámci tohoto programu obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů. O vyplacení další části pomoci, pravděpodobně ve výši 1,4 miliardy dolarů, bude MMF rozhodovat v pátek, píše Reuters.

MMF již dříve upozornil, že program pomoci Ukrajině čelí řadě rizik kvůli bojům s proruskými separatisty na východě země. Naznačil, že současná úroveň pomoci nebude stačit k pokrytí finančních potřeb Kyjeva, pokud se situace v zemi zhorší.

Analytici předpokládají, že hospodářská recese na Ukrajině se v letošním roce navzdory pomoci MMF prohloubí, protože boje s povstalci mají negativní dopad na aktivitu ukrajinského průmyslu a odrazují od Ukrajiny zahraniční investory.

MMF v červenci předpověděl, že hrubý domácí produkt Ukrajiny se v letošním roce propadne o 6,5 procenta. Zhoršil tak svůj předchozí odhad, který počítal s pětiprocentním poklesem.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK