Ropa zůstává po zprávách o dodávkách a poptávce bez větších změn

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích zůstávají bez výraznějších změn a severomořská ropa Brent zůstává blízko nejnižší hodnoty za posledních 14 měsíců. Na vývoj cen mají vliv zprávy o vysokých dodávkách suroviny na trh a rovněž očekávání slabší poptávky kvůli slabšímu růstu globální ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:55 SELČ ztrácela skoro 20 centů na zhruba 102,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak přes 50 centů získávala a nacházela se v blízkosti 94,40 dolaru za barel.

Analytici očekávají, že dodávky ropy na trh budou letos vyšší než poptávka. "Ropa je všude. Je zde prostě příliš mnoho dodávek, ale poptávka teď byla špatná," uvedl Tony Nunan ze společnosti Mitsubishi. Ceny ropy jsou tak na nejlepší cestě vykázat pokles již druhý měsíc za sebou.

Náladu investorů dál ovlivňuje politická nestabilita v Iráku a Libyi, i když vývoz z obou zemí v posledních měsících vzrostl. Analytici se však obávají, že zotavení těžby ropy v Libyi může být jen krátkodobé, a to kvůli bojům o kontrolu nad touto zemí. Dlouhodobé plány na těžbu v Iráku by pak mohlo ohrozit islámské povstání. Irák je druhým největším producentem ropy v rámci ropného kartelu OPEC.

Naopak v posledních třech letech prudce vzrostla těžba ropy v Severní Americe. Tato ropa by mohla vykompenzovat případné výpadky těžby způsobené konfliktem na Blízkém východě a v severní Africe. Podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) těžba ropy v USA od ledna 2011 do července 2014 stoupla o více než čtyři miliony barelů denně. Neplánované výpadky těžby ve stejném období činily 2,8 milionu barelů denně.

Poptávka po ropě naopak v posledních několika letech roste podle agentury Reuters méně, než se čekalo. Podle analytiků by spotřebu pohonných hmot mohla omezit také současná ukrajinská krize.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 102,54 102,72 New York - Nymex WTI říjen 94,42 93,88

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK