Domácnosti se v červenci zadlužily o dalších šest miliard korun

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - České domácnosti se v prvním prázdninovém měsíci zadlužily o dalších šest miliard korun. Bankám a finančním institucím tak ke konci července dlužily celkem 1,227 bilionu korun. Naproti tomu podnikům se podařilo dluhy proti červnu snížit o 2,5 miliardy na 1,003 bilionu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Proti konci loňského července byly dluhy domácností vyšší o 43,3 miliardy korun a dluhy podniků o 38,95 miliardy korun.

Domácnostem i podnikům zároveň v červenci vzrostly úložky na jednodenních vkladech. Lidem stouply tyto vklady během července o 14,4 miliardy a firmám o 15,3 miliardy korun. Meziročně byly jednodenní úspory domácností o 123 miliard vyšší, vklady podniků za rok vzrostly o 42 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou se však vklady domácností i podniků ztenčily. Domácnostem ubylo v červenci 5,3 miliardy korun, meziročně se jejich úspory snížily o 23,6 miliardy korun. Vklady podniků od konce června klesly o 450 milionů korun, proti loňskému červenci byly ale vyšší o 5,8 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK