Hamáček: I díky fóru otevřely ČR a Čína novou kapitolu vztahů

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Čínské investiční fórum v Praze přispělo k otevření nové kapitoly vztahů mezi Českou republikou a Čínou. Na závěr dvoudenní akce to dnes řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a vyzval k větší spolupráci na parlamentní úrovni a v oblasti kultury. Účastníci fóra dnes debatovali o česko-čínské spolupráci v informačních technologiích, průmyslu, vědě a výzkumu či zdravotnictví.

Čínské investiční fórum na české půdě společně s intenzivnějšími styky mezi představiteli Česka a Číny otevírá novou kapitolu vztahů obou zemí, uvedl podle tiskového prohlášení Hamáček ve svém projevu. V něm rovněž vyzval ke spolupráci na parlamentní úrovni, která podle něj dosud nastavená není, přestože má potenciál podpořit vzájemné ekonomické vztahy. Hamáček se také vyslovil pro hlubší spolupráci v kulturní oblasti, která má podle něj už dnes velmi dobrou úroveň.

Ministr zdravotnictví Němeček čínským partnerům nabídl mimo jiné kooperaci v lázeňství a lázeňské turistice, o níž jednal i se svou čínskou kolegyní. "V současné době intenzivně pracujeme na konkrétní nabídce, v jejímž rámci bychom pravidelně organizovali léčebné pobyty dětských pacientů z Číny v českých lázních. Právě v péči o dětské pacienty může Česká republika jako jedna z mála v Evropě nabídnout například léčbu astmatu a jiných alergických onemocnění pomocí mikroklimatu jeskyň," uvedl ministr v prohlášení.

Připomněl také, že na jaře příštího roku bude jeho ministerstvo pořádat zdravotnický summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny.

Jedním z cílů fóra, pořádaného Smíšenou česko-čínskou komorou, bylo přilákat do Česka čínské investory. Podle Jana Spáčila ze společnosti Deloitte, který vystoupil v dnešní části věnované spolupráci v informačních technologiích a telekomunikacích, se pohled čínských investorů na Českou republiku začíná zásadně měnit v český prospěch.

"Pokud se nám podaří na tento zájem zareagovat, může být pro nás vstup čínských investorů obrovskou obchodní a ekonomickou příležitostí. Záležet bude do budoucna mimo jiné na flexibilitě potenciálních českých partnerů, ale též na realizovatelnosti čínského byznys modelu v českém právním prostředí," uvedl Spáčil.

O rozšíření spolupráce s Čínou v oblasti finančních služeb má zájem ministerstvo financí. Chce například navázat spolupráci mezi Českou exportní bankou a jejím čínským protějškem Export Import Bank nebo dosáhnout otevření pobočky čínské Industrial & Commercial Bank of China v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK