MMF schválil vyplacení další části pomoci pro Ukrajinu

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. srpna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes dokončil první hodnocení programu úvěrové pomoci pro Ukrajinu a schválil vyplacení dalších 1,4 miliardy dolarů (téměř 30 miliard Kč). Mluvčí MMF už ve čtvrtek uvedl, že Kyjev plní veškeré podmínky pomoci. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na měnový fond apeloval, aby další část pomoci uvolnil. Postěžoval si přitom na vysoké náklady, které s sebou nesou boje na východě Ukrajiny.

MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (téměř 360 miliard Kč), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ukrajina zatím v rámci tohoto programu obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů.

MMF již dříve upozornil, že program pomoci Ukrajině čelí kvůli bojům na východě země mnoha rizikům. Naznačil také, že současná úroveň pomoci nebude stačit k pokrytí finančních potřeb Kyjeva, pokud se situace v zemi zhorší.

Ukrajinské jednotky od dubna bojují proti proruským povstalcům v průmyslových oblastech Doněcku a Luhansku. Oba regiony se na ukrajinském hrubém domácím produktu loni podílely zhruba 17 procenty.

Analytici předpokládají, že hospodářská recese na Ukrajině se v letošním roce navzdory pomoci MMF prohloubí, protože boje s povstalci mají negativní dopady na aktivitu ukrajinského průmyslu a odrazují od Ukrajiny zahraniční investory.

MMF v červenci předpověděl, že hrubý domácí produkt Ukrajiny se v letošním roce propadne o 6,5 procenta. Zhoršil tak svůj předchozí odhad, který počítal s pětiprocentním poklesem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK