Představitelé EU prý v říjnu plánují mimořádný summit o ekonomice

30.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. srpna (ČTK) - Představitelé Evropské unie by se měli 7. října na mimořádném summitu zabývat podporou hospodářského růstu a zaměstnanosti. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu usnesení dnešní vrcholné schůzky EU.

"Ekonomické údaje v posledních týdnech potvrdily, že (hospodářské) oživení je zejména v eurozóně slabé, inflace mimořádně nízká a nezaměstnanost nepřijatelně vysoká," píše se v návrhu. Proto se má podle dokumentu konat summit, jehož hostitelem bude italský premiér Matteo Renzi a jehož pozornost se zaměří na zaměstnanost, investice a hospodářský růst.

"Situace v Evropě je skutečně znepokojivá," uvedl v pátek Renzi. Italský ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan již ve středu vyzval evropské země ke společnému řešení problémů s pomalým hospodářským růstem v regionu. Francouzský prezident François Hollande ve čtvrtek navrhl uspořádání mimořádného summitu eurozóny, kde by se řešila prorůstová opatření a rychlost snižování rozpočtových schodků.

Hospodářský růst eurozóny se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžných údajů statistického úřadu Eurostat zastavil, a to zejména kvůli poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnaci ve Francii. Eurozóna přitom ještě plně nepocítila hospodářské důsledky napjatých vztahů s Ruskem, které se zhoršily kvůli ruskému postupu vůči Ukrajině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK