Telefónica po akvizici v Brazílii odejde z Telecomu Italia

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 1. září (ČTK) - Španělská telekomunikační skupina Telefónica hodlá po odkoupení brazilského operátora Global Village Telecom (GVT) od francouzské společnosti Vivendi odprodat svůj podíl v Telecomu Italia, a ukončit tak sedmiletou spolupráci s italskou skupinou. Řekl to dnes předseda správní rady Telefóniky César Alierta. Jeho slovy vrcholí napětí ve vztazích mezi oběma jihoevropskými skupinami.

Telefónica minulý týden porazila Telecom Italia v souboji o GVT, když Vivendi přijala její zvýšenou nabídku v částce 7,45 miliardy eur (207 miliard Kč). Telefónica chce spojit GVT se svou brazilskou dceřinou společností Vivo, a vytvořit tak největšího telekomunikačního operátora na největším trhu Latinské Ameriky.

"Po epizodě s GVT je jasné, že v Telecomu Italia už nechceme zůstat," řekl Alierta novinářům. Telecom Italia se k tomu agentuře Reuters odmítl vyjádřit.

Telefónica už v posledních měsících učinila kroky k odprodeji svých 14,8 procenta akcií v Telecomu Italia, které vlastní prostřednictvím holdingu Telco. Ten založila v roce 2007 spolu s italskými finančními společnostmi Sanpaolo, Mediobanca a Generali, aby pomohla Telecomu odvrátit pokusy americké AT&T a mexického magnáta Carlose Slima o její převzetí.

Po přeměně konvertibilních dluhopisů na akcie Telecomu bude mít Telefónica v italské skupině 8,3 procenta hlasovacích práv. Španělská společnost tento podíl nabídla Vivendi jako součást nabídky na GVT.

Už v červnu italští finanční investoři oznámili, že z holdingu Telco odejdou. Telecom Italia by se nyní mohl stát snadným terčem snah o převzetí a podle některých analytiků má zájem o podíly italských investorů právě Vivendi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK