Ceny ropy oslabuje útlum průmyslu v Číně a eurozóně

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. září (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně klesaly pod vlivem údajů ukazujících na zpomalování růstu průmyslové aktivity v Číně a eurozóně. Ve výraznějším poklesu ale ropnému trhu brání obavy ze situace v Libyi, jejíž těžba a vývoz v poslední době výrazně oživily.

Cena severomořské ropy Brent se v 16:10 SELČ pohybovala kolem 103,05 dolaru za barel a ztrácela asi 15 centů. Americká lehká ropa WTI oslabila o 30 centů na 95,66 USD. Za srpen ceny ropy ztratily zhruba tři dolary na barel, na konci minulého týdne ale oživily.

"Ceny ropy se podle všeho stabilizovaly, jejich brzkému oživení ale budou bránit některé významné faktory," řekl agentuře Reuters Michael Wittner, který analyzuje ropný trh v bance Société Générale. Poukázal na výrazný nárůst vývozu z Libye a rostoucí objemy ropy ve skladovacích zásobnících.

Těžba ropy v Libyi se podle nedělního sdělení tamní ropné společnosti dostala minulý týden na 700.000 barelů za den, asi trojnásobek minim z předešlých měsíců. Trh ale znervózňují zprávy ze země, kde vláda ztratila kontrolu nad většinou svých úřadu v hlavním městě Tripolisu, který ovládly ozbrojené milice. Trh rovněž dál pozorně sleduje vývoj ukrajinské krize.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 103,06 103,19 New York - Nymex WTI říjen 95,66 95,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK