Povodí Labe žádá o územní rozhodnutí na stavbu poldru v Mělčanech

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. září (ČTK) - Státní podnik Povodí Labe v Hradci Králové dnes podal žádost o územní rozhodnutí na výstavbu suchého poldru v Mělčanech na Rychnovsku. Žádostí se bude zabývat stavební úřad v Dobrušce, informovala ČTK mluvčí povodí Jana Buriánová. Hlavní funkcí stavby je protipovodňová ochrana Dobrušky a dalších obcí podél toku Dědiny. Po vybudování protipovodňové ochrany na Dědině se hovoří od ničivé povodně v roce 1998. Povodí původně plánovalo v Mělčanech stavbu údolní nádrže.

Podání žádosti o stavební povolení je naplánováno na rok 2015, stavba by mohla začít nejdříve v roce 2017, dokončená by mohla být v roce 2019. Náklady se odhadují na 530 milionů korun. Stavbu suchého poldru povodí připravuje od roku 2001, kdy padlo rozhodnutí, že je to vhodnější řešení než údolní nádrž.

"Zatopená plocha bude při maximální kapacitě poldru tvořit území o rozloze 55 hektarů. Hráz poldru překonávající údolí o šířce přibližně 500 metrů bude vystavěna zhruba tři kilometry nad městem Dobruška," uvedla mluvčí.

Letos v květnu a červnu povodí vytyčilo hranice pozemků pro trvalé zábory, začala jednání o možnostech náhradní výstavby s vlastníky stávajícího rodinného domu v zátopovém území, který by měl být v rámci stavby demolován. Dalším krokem bude jednání s vlastníky pozemků pro využití zeminy potřebné pro stavbu hráze, následovat bude příprava stavby pokračovat řešením majetkoprávních vztahů k pozemkům dotčených umístěním stavby, výběrem projektanta a zpracováním projektové dokumentace pro stavební povolení.

Zástupci radnic záměr výstavby suchého poldru podporují. "Všichni si pamatujeme asi nejničivější povodeň v roce 1998, ale Dobruškou poté prošlo dalších šest povodní. Doufáme, že možná v roce 2020 budeme ochráněni. To je 22 let od velké povodně," uvedl v květnu ve vydání Mladé fronty Dnes pro Královéhradecký kraj starosta Dobrušky Petr Tojnar.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK