V Německu začala stávka strojvůdců, potrvá do 21:00

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Praha 1. září (zpravodaj ČTK) - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) zahájili dnes v 18:00 SELČ stávku za lepší platové podmínky. Protestní akce podle DB způsobí zpoždění dálkových vlaků a výpadky regionálních spojení. O přesném rozsahu stávky DB neinformovaly, tvrdí, že nedostaly od odborového svazu strojvůdců (GDL) potřebné údaje. Podle Českých drah by se mohla stávka německých strojvůdců projevit i na českém území zpožděním některých vlaků.

"Odporující si informace od GDL o rozsahu stávky nám neumožňují podat zákazníkům zprávy o konkrétních dopravních opatřeních," uvedly DB v tiskovém prohlášení. Železniční dopravce chce na nádražích posílit služby v informačních odděleních, aby si cestující mohli zjistit, zda jejich vlak pojede, případně s jakým zpožděním.

Na berlínském hlavním nádraží se už krátce před zahájením stávky tvořily u všech tří informačních center DB dlouhé fronty. Informační cedule oznamovaly odvolání vlaků jedoucích do blízkého okolí metropole, dálkové spoje by měly vyjet. Na čas odjel v 18:22 z Berlína i vlak EC do Prahy. Podle zaměstnanců DB však není vyloučeno, že dálkové spoje budou kvůli stávce i během cesty zpožděny.

GDL vyhlásil stávku kvůli tomu, aby přiměl vedení DB přistoupit na platové požadavky strojvůdců. Odbory žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36.000 a 46.000 eury (998.000 a 1,27 milionu korun) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

DB dosud odmítaly přistoupit na růst platů při zkrácení pracovní doby. Dnes ráno vedení koncernu oznámilo, že předalo odborům novou nabídku kolektivní smlouvy, podle GDL v ní však není žádný posun proti předchozímu stanovisku DB. "Už ohlášenou varovnou stávku uskutečníme podle plánů a pokud zaměstnavatel nezmění svou pozici, budou navíc následovat další protestní akce," reagoval na nabídku šéf GDL Claus Weselsky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK