S rozšiřováním LTE vzrostl počet stížností na rušení TV signálu

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Kvůli rozšiřování mobilních sítí LTE vzrostl počet stížností diváků na rušení digitálního televizního vysílání. ČTÚ dostal do konce srpna přes 80 stížností, z toho bylo kolem 40 oprávněných. Uvedli to zástupci regulátora na dnešní tiskové konferenci. "Případů zatím není mnoho, ale dá se očekávat, že budou narůstat s rozšiřováním pokrytí a využívání sítí LTE," uvedl náměstek ČTÚ Marek Ebert.

Mobilní operátoři využívají pro provoz rychlých mobilních sítí část frekvencí, které do roku 2012 sloužily pro televizní vysílání a sousedí s frekvencemi pro stávající digitální televizi. Nyní je v provozu kolem 1000 základnových stanic pro LTE a do konce roku jich má být okolo 1500.

Podle ředitele pro regulaci s strategii Českých radiokomunikací Marcela Procházky přichází každý týden několik stížností. Nejvíce jsou rušené kanály 59 a 60, které sousedí se spektrem pro LTE. Například v Praze je tak ohroženo zejména vysílání multiplexu číslo 3.

K rušení dochází zhruba do 500 metrů od základnové stanice LTE. Problém mají diváci se slabším signálem, pokud používají anténní zesilovač nebo nevhodnou pokojovou anténu. Problém mohou mít i kabelové televize. Rušení se projevuje zamrznutím obrazu, jeho rozpadem na kostičky nebo zmizením obrazu či zvuku.

ČTÚ vyžaduje, aby každá nově zaváděná základnová stanice LTE byla testovaná v rámci dvouměsíčního zkušebního provozu. Výsledky měření mají být pak podkladem pro případnou změnu technických parametrů stanice. Úřad také proškolil servisní firmy, které mají odstraňovat rušení a na webu je k dispozici návod pro uživatele, jak v případě rušení postupovat.

Mobilní operátoři budou sítě LTE budovat zhruba dalších pět let. Každý ze tří operátorů má provozovat kolem 4000 až 5000 základnových stanic.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK