Růst v americkém průmyslu byl v srpnu nejvyšší za tři a půl roku

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. září (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v srpnu dál výrazně vzrostla a dosáhla maxima za takřka tři a půl roku. V pásmu vzestupu se její ukazatel nachází už 15. měsíc za sebou. Uvedla to dnes organizace ISM, která zkoumá ekonomickou aktivitu pomocí anket u nákupních manažerů amerických firem.

Index aktivity zpracovatelského sektoru stoupl proti předešlému měsíci o 1,9 bodu na 59,0 bodu, což byla jeho nejvyšší úroveň od března 2011. Analytici podle ankety agentury Reuters počítali naopak s mírným poklesem na 56,9 bodu. Nad hranicí 50 bodů, která dělí růst aktivity od poklesu, se index pohybuje od loňského května.

Nejsilnější nárůst zaznamenal index nových zakázek, který vzrostl o 3,3 na 66.7 bodu a dostal se na maximum za více než deset let. Rostla i složka produkce, komponent zaměstnanosti ale mírně klesl, i když zůstává na vysoké úrovni kolem 58 bodů.

Index průmyslové aktivity podle dnešních údajů firmy Markit, která používá odlišné metody než ISM, vzrostl v srpnu o dva body na nové čtyřleté maximum 57,9 bodu. Výrazně podle Markit posílila zejména složka zaměstnanosti, jejíž hodnota se dostala na maximum od loňského března.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK