Ceny ropy dál klesají, sráží je slabá poptávka a silný dolar

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál klesají a severomořská ropa Brent sestoupila pod 102 dolarů za barel. Ropu srážejí obavy z útlumu poptávky v Číně a Evropě, silný kurz dolaru a přetlak suroviny na klíčových světových trzích.

Cena Brentu se před 17:00 SELČ pohybovala kolem 101,70 dolaru za barel a ztrácela více než dolar. Americká lehká ropa WTI oslabila proti pátku, kdy se na newyorské burze NYMEX obchodovalo naposledy, o 1,35 dolaru na 94,60 USD. Už za srpen ceny ropy ztratily zhruba tři dolary na barel.

Trh je nadále pod vlivem údajů o oslabení průmyslové aktivity v Číně a eurozóně. Příznivé zprávy z americké ekonomiky naopak dál posílily kurz dolaru, který dnes vůči koši měn zpevnil o čtvrt procenta. Silný dolar většinou oslabuje ceny dolarových komodit, protože investorům zdražuje nákupy.

Ropný trh se rovněž obává eskalace konfliktu na Ukrajině, která by mohla vést k novému kolu sankcí a protisankcí mezi Západem a Ruskem. To by mohlo dál podkopat zejména už tak slabé evropské ekonomiky. "Mohlo by to znamenat snížený ekonomický růst a sníženou poptávku, zejména ve zranitelných regionech, jakým je Evropa," řekl agentuře Reuters analytik Ole Hansen ze Saxo Bank.

Vyhlídky oslabování poptávky kontrastují s vysokou nabídkou. To zvyšuje přetlak na trzích Evropy a Asie a ropné zásobníky se plní zrychleným tempem.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 101,70 102,79 New York - Nymex WTI říjen 94,60 95,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK