Začalo soudní řízení o plánu ozdravení Detroitu

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 2. září (ČTK) - U detroitského federálního soudu dnes začalo soudní řízení o plánu finančního ozdravení města Detroitu, které loni v červenci vyhlásilo největší obecní bankrot v dějinách USA. Soud bude rozhodovat o plánu detroitských nucených správců, který by smazal více než 12 miliard dolarů z dluhu odhadovaného na 18 miliard dolarů a umožnil městu odejít z bankrotového režimu.

Detroit se už dohodl na restrukturalizaci s největšími městskými odbory i s většinou věřitelů, včetně penzionovaných a stávajících zaměstnanců. Správce Kevyn Orr vypracoval více než tisícistránkový plán finanční restrukturalizace a soud by měl určit, zda je tento program regulérní a uskutečnitelný.

Proti plánu se nejvíce stavějí pojišťovny dluhopisů, jako je newyorská Syncora Guarantee. Ta uvádí, že Detroit finanční investory diskriminuje a že jí město dluží kolem 400 milionů dolarů.

Soudce Steven Rhodes naplánoval kromě tohoto týdne dodatečná jednání v případu Detroitu pro jistotu ještě i na říjen. Expert na komunální bankroty Anthony Sabino ale podle agentury AP předpokládá, že plán Detroitu nakonec schválí, ale někteří věřitelé se proti verdiktu odvolají.

Detroit se v minulosti proslavil jako kolébka a centrum amerického automobilového průmyslu. Kvůli odchodu odvětví, silným rasovým problémům a katastrofální politice města se ale začal od 60. let postupně vylidňovat a rozkládat a nyní je nejchudším velkoměstem Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK