Americké akcie převážně klesly, ztrácely hlavně energetické firmy

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akcie v první den zkráceného pracovního týdne v USA převážně klesly. Ztrácely především akcie energetických firem, které táhly dolů klesající ceny ropy. Euro v úterý kleslo k dolaru na nejnižší hodnotu za poslední rok.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 0,2 procenta na 17.067,56 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 odepsal zhruba 0,1 procenta na 2002,28 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,4 procenta na 4598,19 bodu.

Americké akciové trhy obchodování zakončily smíšeně navzdory zprávě organizace ISM, podle které aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v srpnu dál výrazně vzrostla a dosáhla maxima za takřka tři a půl roku. V červenci podle dalších úterních dat z americké ekonomiky výrazně oživily stavební výdaje.

Index S&P pro oblast energetiky klesl o 1,3 procenta. Obavy z útlumu poptávky v Číně a Evropě, silný kurz dolaru a přetlak suroviny na klíčových světových trzích způsobily, že cena severomořské ropy Brent v úterý klesla na minimum za 15 měsíců. Nejhůře se v rámci indexu dařilo společnosti Peabody Energy Corporation. Akcie klesly o 3,7 procenta.

Akcie amerického výrobce luxusních elektromobilů Tesla Motors přidaly více než pět procent a dostaly se na rekordní maximum 284,12 USD za kus, když investiční společnost Stifel Nicolaus stanovila novou cílovou cenu 400 dolarů za akcii Tesly.

Euro na devizových ztrácelo kvůli spekulacím, že Evropská centrální banka učiní další kroky na podporu ekonomiky. Jednotná evropská měna klesla k dolaru na 1,3110 USD, tedy nejníže od loňského září. Později ale ztráty převážně smazala a k dolaru odepisovala 0,01 procenta. Dolar ke koši zahraničních měn vykázal nárůst o 0,3 procenta až na 82,99 bodu a dostal se nejvýše od loňského července. Na relativní sílu americké ekonomiky poukazuje i výkonnost dolaru k japonskému jenu. Poprvé za osm měsíců se dolar prodával za více než 105 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK