Pojišťovny evidují nárůst škod turistů z exotických destinací

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Tuzemské pojišťovny zaznamenaly v letošní letní turistické sezoně výrazný nárůst škod, které se udály v exotických destinacích. Evidují například řadu pojistných událostí ze zemí rovníkové Afriky. Nakažení Ebolou ovšem mezi nimi není. Stoupla také průměrná škoda, což je způsobeno zdražením lékařských zákroků i 'adrenalinovým' trávením dovolené. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami.

ERV Evropská pojišťovna, která pojišťuje klienty osmi z deseti největších cestovních kanceláří, eviduje proti loňsku nárůst pojistných událostí o 11 procent. "Od června do srpna evidujeme nárůst pojistných událostí nad 100.000 korun meziročně o 40 procent, podepisují se na tom i dříve neobvyklá a velmi vážná zranění, jakými jsou například srážky s motorovými čluny," uvedl manažer marketingu pojišťovny Vlastimil Divoký. Průměrná 'letní' škoda vzrostla o šest procent na 7800 korun. Podle počtu škod vedou léčebné výlohy, následuje storno zájezdu a poškození či odcizení zavazadel.

Počet onemocnění a úrazů, které klienti osud nahlásili ze svých zahraničních cest Allianz, je posledních pár let zhruba srovnatelný. Co se však podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka dramaticky mění, je cena za ošetření. Průměrné plnění za banální ambulantní ošetření bylo loni kolem 6000 korun, letos je to již téměř 8000 Kč. Průměrná cena za hospitalizaci se také zvýšila asi o deset procent a pohybuje se kolem 55.000 až 60.000 Kč. Mezi nejnákladnější 'letní' země patří Egypt, výrazně dražší ošetření také nárokovala zdravotnická zařízení z Turecka, Řecka, ale i Itálie.

Letos se opět zvýšil počet turistů, kteří si vybírají na dovolenou exotické krajiny, řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Jan Marek. V tomto případě ČP registrovala nárůst cest do Afriky, zejména do JAR, Toga, Namibie a Keni. Výjimkou nejsou ani velmi specifické destinace jako ostrovy Aruba či Svatý Bartoloměj. "Nahlášený případ klienta s ebolou nemáme. Nicméně v tuto chvíli jde v souvislosti s ebolou o epidemii, která je potvrzená WHO, a z tohoto titulu by případné nakažení touto nemocí u krátkodobého cestovního pojištění bylo ve výluce," poznamenal.

Generali z pohledu destinací eviduje největší zájem o Chorvatsko. Druhá příčka patří Slovensku, třetí pak stále oblíbenější dovolené v Rakousku, především v Alpách. Mezi nejčastější diagnózy patřily střevní a žaludeční potíže, záněty horních cest dýchacích a drobné úrazy. Proti minulým sezonám klesl počet lékařských asistencí v typicky letních destinacích Bulharsku, Řecku a Egyptě. "Více případů jsme naopak evidovali v afrických zemích Namíbii, Svazijsku, Tanzánii a Ugandě," dodal mluvčí Generali Jiří Cívka.

Kooperativa zaznamenala, že čím dál více zejména mladých lidí se věnuje nově vznikajícím sportům, většinou adrenalinového charakteru. V turistických destinacích na klienty čekají stále nové atrakce, které jsou někdy i poměrně rizikové. Objevila se prý také jedna kuriozita - balconing. Zahraniční pojišťovny tuto zálibu mladých, kteří v hotelových komplexech skáčou z balkónů v nižších podlažích do venkovního bazénu, považují za poměrně rozšířený problém, podotkl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK