Věřitelé jsou pro reorganizaci ostravské stavební firmy VOKD

05.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. září (ČTK) - Věřitelé dnes u Krajského soudu v Ostravě po několikahodinovém jednání souhlasili s reorganizací ostravské stavební firmy VOKD. Ta je od června v úpadku kvůli dluhům převyšujícím 500 milionů korun. Reorganizaci navrhoval insolvenční správce i samotná firma a pro byla nakonec velká většina věřitelů. Člen představenstva VOKD Ivan Rychecký ČTK řekl, že to pro firmu znamená úlevu i závazek, aby splnila své sliby. Společnost zaměstnává přes 300 lidí.

"Teď bude zhruba čtyřměsíční období pro to, aby dlužník předložil reorganizační plán. K tomu se vyjádří věřitelský výbor a insolvenční správce. Pak bude svolána další schůze a věřitelé posoudí, jestli se jim ten reorganizační plán líbí, nelíbí a jestli ho odhlasují," řekl ČTK soudce Ladislav Olšar.

Pokud by věřitelé reorganizační plán neschválili, šla by firma do konkurzu. Pro část věřitelů by to znamenalo, že ze svých pohledávek neuvidí nic. Mezi desítkami věřitelů VOKD jsou Česká spořitelna, záložna Creditas, stavební firmy, nemocnice, zdravotní pojišťovny i finanční úřad.

Insolvenční správce Rudolf Vinš uvedl, že firma splňuje předpoklady pro povolení reorganizace. Podmínkou je, aby se omezila pouze na stěžejní divizi důlního stavitelství a získala rámcovou smlouvu na dalších pět let u svého hlavního obchodního partnera, těžební společnosti OKD.

Pro tu VOKD dlouhodobě provádí speciální důlní stavby, rámcová smlouva však platí pouze do konce letošního roku. Rychecký dnes řekl, že VOKD se chce o novou smlouvu u OKD ucházet prostřednictvím své dceřiné firmy VOKD Stavby. Má podle něj velkou šanci zakázku získat díky své odbornosti, kvalitní práci i zkušenostem ze spolupráce s OKD.

Co se týče divize pozemního stavitelství, u té podle Vinše firma poslední dobou nezískala žádné zakázky, kvůli situaci v oboru i kvůli ztrátě důvěryhodnosti. "Tato divize není schopna pokrýt své náklady a je dotována divizí důlního stavitelství. Dlužník již provádí určité kroky k redukci této divize, zejména snižování mzdových nákladů," uvedl insolvenční správce.

Rychecký řekl, že teď čeká vedení firmy důležitá práce, aby za zhruba čtyři měsíce bylo schopno věřitelům dokázat, že dnešní hlasování mělo smysl. "Pro firmu to znamená samozřejmě velký závazek splnit věci, které slíbila už v předchozím nástinu reorganizačního plánu, tedy to, že se bude všemi silami snažit, aby věřitelé byli uspokojeni, aby pohledávky byly uspokojeny. Samozřejmě je to pro nás i úleva, pro naše zaměstnance. Jde nám hlavně o to udržet chod firmy, udržet zaměstnanost v regionu," řekl Rychecký.

V roce 2006 firma zaměstnávala 1000 lidí. V roce 2009 měla 650 zaměstnanců a ještě na konci loňského roku jich bylo přes 500. K letošnímu 19. květnu měla společnost 373 zaměstnanců, na konci července jich bylo o 25 méně. Většina jich pracuje v divizi důlního stavitelství.

Firma VOKD je přímým nástupcem podniku Výstavba OKD, založeného v roce 1951, a patřila těžařské společnosti OKD. V roce 2006 ji koupil holding Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského. Tomu patřilo více společností, které jsou dnes už v úpadku, například letecká společnost Job Air-Central Connect Airlines. Podíl měl i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon, kterému předloni Česká národní banka odebrala licenci.

Podle insolvenčního návrhu se jako největší akcionář VOKD na poslední valné hromadě prezentovala se čtyřicetiprocentním podílem společnost Fiducia Investment Company. Podíl 19,7 procenta patřil a.s. Vítkovice a 13,4 procenta Geofinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK