Nezaměstnanost bude podle analytiků ještě klesat

08.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Nezaměstnanost by měla v dalších měsících díky ekonomickému oživení dále klesat, ale s nástupem zimy by měla mírně stoupnout kvůli konci sezonních prací. Vyplývá to z odhadů analytiků po dnes zveřejněných údajích o srpnové nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti v srpnu zůstala na 7,4 procenta. Ekonomové však upozornili, že nezaměstnanost podle podrobnějších údajů fakticky klesla na 7,37 procenta z červencových 7,44 procenta.

 

"Během podzimních měsíců bude nezaměstnanost dále klesat podporována cyklickými i sezónními faktory. Zvýšit by se měla až během zimy, ale jen kvůli typicky nepříznivé sezónnosti," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Na trhu práce by se mělo v následujících měsících podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka střetnout několik protichůdných tendencí. "Na jedné straně pokračuje růst průmyslu, což přináší nabírání nových zaměstnanců. Ekonomické oživení by mělo příznivě působit i na další sektory, jako jsou služby a stavebnictví. Na druhou stranu budou na růst nezaměstnanosti tlačit negativní sezónní faktory," uvedl.

Ke konci roku se postupně mírně zvýší nezaměstnanost v důsledku konce sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. "V každém případě budou čísla z trhu práce přece jen příznivější než v závěru roku loňského a nezaměstnanost zůstane pod hranicí osmi procent," dodal.

Nezaměstnanost v Česku je podle Dufka jednou z nejnižších v celé Evropě. "A situace se postupně zlepšuje i v rámci kategorie mladých lidí do 25 let, která je jednou z nejvíce postižených v rámci celé EU," uvedl. Nižší nezaměstnanost je pouze v Rakousku, Německu a na Maltě, upozornil Marek.

Za celý letošní rok by měla míra nezaměstnanosti podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské klesnout na 7,5 procenta z loňských 7,7 procenta. "Boudou-li nadále růst volná pracovní místa, míra nezaměstnanosti by měla letos ještě v průběhu podzimu mírně poklesnout na nové letošní minimum," uvedla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK