Prouza: ČR posílí počty ekonomických diplomatů v některých zemích

08.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Česká republika v rámci podpory exportu posílí počty ekonomických diplomatů na velvyslanectvích v některých zemích. Návrh nyní připravují ministerstvo průmyslu a obchodu a zahraničí. Pětice zemědělských diplomatů zamíří na ambasády do Ruska, na Ukrajinu, do Spojených arabských emirátů, Číny a do Vietnamu. Po jednání pracovní skupiny pro monitorování dopadu sankcí mezi EU a Ruskem to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který skupině předsedá.

Podle Prouzy budou posíleny české ambasády například v Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Vietnamu a v Číně. "To jsou země, které mají prostředky, které modernizují svoji ekonomiku, takže můžou mít zájem přesně o to, co my umíme nejlíp, tedy modernizaci průmyslu," uvedl Prouza.

Návrh na navýšení počtu ekonomických diplomatů v současnosti připravují ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničí a vyjádří se k němu i Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora. "Určitě bude posílení v některých arabských zemích v Perském zálivu, to je oblast, kterou jsme opustili, přitom tam máme dobrou pověst. Určitě se budeme bavit o posílení ve velkých zemích Latinské Ameriky, jako jsou Brazílie, Argentina, možná Peru a Mexiko," dodal Prouza.

"Je jasno u (umístění) pěti zemědělských diplomatů, tam se bavíme o Rusku, Ukrajině, Emirátech, Číně a Vietnamu," dodal Prouza.

Příští týden se podle něho bude jednat na ministerstvu financí o způsobu financování proexportních opatření. Jasno by mělo být také v tom, o kolik se počet ekonomických diplomatů zvýší a na jaká konkrétní zahraniční zastoupení zamíří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK