Americké akcie převážně klesají, dolů je táhnou těžební firmy

08.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. září (ČTK) - Ceny amerických akcií v první polovině obchodování převážně klesaly. Na trh tlačí nižší cena ropy, která stahuje akcie v energetickém sektoru. Podle některých analytiků ale budou akciové trhy v USA nadále podporovat měnová opatření americké centrální banky (Fed) a nízké úrokové sazby.

Dow Jonesův index vykazoval kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) pokles o 0,1 procenta na 17.114 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,3 procenta na 2002 bodů, index technologického trhu Nasdaq ale stagnoval na úrovni kolem 4580 bodů.

Rychleji než zbytek trhu v první polovině obchodování klesaly akcie energetických firem, protože na trzích s ropou nadále klesala cena této strategicky důležité suroviny. Z deseti podniků s největšími průběžnými ztrátami v rámci S&P 500 jich osm tvořily právě energetické firmy.

Americké akcie rostly posledních pět týdnů v řadě a podle některých hlasů bude tento vývoj pokračovat.

"Trend je rozhodně pořád směrem vzhůru, protože stále máme prospěch z nízkých sazeb, což roky žene peníze na trh," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Robert W. Baird & Co Bruce Bittles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK