Dolar k euru beze změn, libru podkopala nejistota kolem Skotska

08.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. září (ČTK) - Americký dolar dnes vůči hlavním světovým měnám zpevňuje, naopak britská libra k dolaru klesá a dostala se až na nejnižší hodnotu za skoro deset měsíců. Dolů jí pomohl víkendový průzkum veřejného mínění, který ukázal, že Skotsko je připraveno odtrhnout se od zbytku Velké Británie.

Euro k dolaru se odpoledne pohybovalo bez výraznějších změn kolem 1,2945 USD, což bylo nedaleko čtrnáctiměsíčního minima 1,2918 USD, jehož dosáhlo minulý týden ve čtvrtek. Dolarový index pak přidal 0,25 procenta na 83,83 bodu.

Libra dnes vůči dolaru klesla o více než procento a dostala se na 1,6150 USD. K euru odepsala skoro procento, a stala se tak měnou, která dnes zaznamenala zdaleka největší pohyb.

Britskou měnu podkopaly výsledky průzkumu veřejného mínění ohledně samostatnosti Skotska. Průzkum pro nedělník Sunday Times vůbec poprvé ukázal, že pro nezávislost by hlasovalo 51 procent voličů oproti 49 procentům, kteří by byli proti. Referendum se bude konat 18. září. Finanční trhy a úřady v Londýně ještě před týdnem považovaly odchod Skotů ze zhruba 300 let trvajícího svazku se zbytkem Spojeného království za nepravděpodobný.

"Rychlost, jakou se průzkumy obrátily, pro mnoho lidí určitě znamená šok," cituje agentura Reuters analytika Adama Myerse ze společnosti Crédit Agricole v Londýně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK