Sněmovna schválila vyšší daň z cigaret i zelenou naftu

10.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Sněmovna dnes opětovně schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret tak může zdražit o tři až čtyři koruny. Poslanci současně s tím na návrh Senátu schválili i zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, tzv. zelené nafty. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to podpořil. Změny nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Novelu prosadila vládní koalice spolu s komunisty. ODS byla proti a TOP 09 a Úsvit se hlasování zdržely. Důvodem jejich postupu byl mimo jiné způsob prosazení daňových změn, který vláda původně navrhla ve dvou novelách. V rámci novely o zelené naftě poslanci nejprve schválili snížení spotřební daně na pohonné hmoty, po dvou dnech rozhodnutí změnili. Pravice kvůli tomu hrozila ústavní stížností. Senát pak obě daňové změny spojil.

Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence České národní banky. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obává, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze.

Podpora zelené nafty skončila ke konci loňského roku, obnovena má být se zpětnou platností i pro letošní rok. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zemědělcům se bude vracet část spotřební daně, a letos by tak mohli získat zpět asi 1,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK