Státní pojišťovna EGAP pojistí prodej L-159 do Iráku

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Státní pojišťovna EGAP je připravena pojistit prodej českých letounů L-159 do Iráku. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kvůli rizikovosti obchodu šlo o důležitou podmínku prodeje českých bitevníků.

Na dodávce 15 strojů pro iráckou armádu za 750 milionů korun se resort dohodl se společností Aero Vodochody na konci srpna. Firma letouny odkoupí od armády a přeprodá je do Iráku. Dohodu ještě musí schválit vláda. Pokud se kontrakt podaří dokončit, česká armáda se díky prodeji do Iráku a již schválenému kontraktu s americkou firmou Draken zbaví všech nepotřebných L-159.

Získání pojištění od EGAP bylo jedním z možných rizik, na kterých se mohl prodej zaseknout. "Je to docela zásadní, protože celá záležitost má možná tu nejvyšší kategorii rizik kvůli tamní politické situaci," poznamenal Stropnický. "Irák ale ta letadla skutečně potřebuje a není důvod se teď obávat, že by transakce nevyšla. Nemusím říkat, jak je to pro nás důležité a navíc je to v situaci, kdy by to mohlo pomoct dobré věci," dodal ministr s odkazem na boj irácké vlády proti islamistům i na dlouholeté potíže armády zbavit se nadbytečných bitevníků.

Armáda by měla Aeru Vodochody prodat 15 letadel, z toho 11 je zakonzervovaných a čtyři vojáci používají. Irácké letectvo si převezme deset jednomístných strojů, dva dvoumístné a tři budou rozebrány na náhradní díly.

Ministerstvo obrany se snaží nepotřebné letouny prodat dlouhodobě. V červenci uzavřelo smlouvu, na základě které Aero Vodochody prodá letadla americké společnosti Draken International. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun, zároveň získali opci na dalších 14 letadel. Česko ale může jejich množství snížit, pokud by se dohodlo na prodeji L-159 právě s Irákem. Ministerstvo tak předpokládá, že se mu podaří udat všechny nepotřebné stroje, a získá tak více než miliardu korun.

Za celkem 72 bitevníků armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun. Pokud se všechny stroje skutečně podaří prodat, armáda ušetří desítky milionů korun za jejich uskladnění, ale také za servis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK