ČR v příštím roce víc podpoří pěstování ovoce, zeleniny a brambor

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Litoměřice 12. září (ČTK) - Česko v příštím roce podpoří domácí pěstitele ovoce, zeleniny a konzumních brambor celkem čtvrt miliardou korun. Na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích to dnes uvedl ministr Marian Jurečka s tím, že chce, aby Česko bylo opět soběstačné v produkci tradičních druhů ovoce a zeleniny.

 

"Před rokem 1990 patřilo zahradnictví spolu s ovocnářstvím a zelinářstvím k oblastem s kvalitní úrovní. U produkce tradičních druhů zeleniny a ovoce jsme byli soběstační. Chci, abychom se k této úrovni znovu vrátili," řekl Jurečka.

V rámci Společné zemědělské politiky na období do roku 2020 byly ovoce, zelenina i brambory zařazeny mezi takzvané citlivé komodity. Pro rok 2015 by v rámci jejich podpor měli ovocnáři získat až 100 milionů korun, na zeleninu je vyčleněna stejná částka a na podporu pěstování konzumních brambor 50 milionů korun. Podpora pěstování brambor na jídlo je nová, až dosud mohli dotaci čerpat pouze pěstitelé škrobárenských brambor.

Pěstitelé budou moci i v následujícím období čerpat také podpory na investice, jako jsou výstavba a rekonstrukce skleníků a foliovníků či nákup moderních pěstebních technologií či budování skladovacích prostor z Programu rozvoje venkova.

Zatímco u všech hlavních živočišných komodit se loni soběstačnost ČR o jednotky procent zvýšila, u čerstvého ovoce či brambor se dále výrazně snížila. Z dovozu pocházelo již téměř 30 procent snězených brambor a čtvrtina ovoce. U čerstvě zeleniny, kterou Češi jedí celoročně, tedy i v době, kdy ji v tuzemsku nelze vypěstovat, klesla soběstačnost již pod 40 procent.

Dosažení potravinové soběstačnosti státu v hlavních komoditách je pro současnou vládní koalici jednou z priorit v oblasti zemědělství a potravinářství. Názory na důležitost potravinové soběstačnosti a její zdravou míru se liší. Zatímco podle zastánců krajně liberálního přístupu na míře soběstačnosti nezáleží vůbec, podle jiných jde o jeden ze strategických ukazatelů a jeho důležitost s rostoucí světovou populací poroste. Nejčastěji se uvádí, že soběstačnost u klíčových komodit by neměla klesnout pod 80 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK