Dolar posílil k jenu, rubl k dolaru klesl na rekordní minimum

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. září (ČTK) - Americký dolar se dnes k japonskému jenu pohyboval nedaleko šestiletého maxima. Solidní data z amerického maloobchodu podpořila očekávání, že růst americké ekonomiky nabírá na síle. Na nové rekordní minimum k americkému měně během dne klesl ruský rubl, který podkopaly nové protiruské sankce.

Dolar k jenu dnes stoupl až na 107,39 JPY, nejvýše od září 2008. Později částečně oslabil a naposledy vykazoval nárůst o 0,2 procenta na 107,28 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost americké měny ke koši šesti zahraničních měn, stagnoval na 84,28 bodu. Dál má ale namířeno k nejdelší šňůře týdenních růstů za posledních 17 let.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že maloobchodní tržby v USA se v srpnu proti předešlému měsíci zvýšily o 0,6 procenta. Data by měla zmírnit obavy spojené s výdaji spotřebitelů a podpořit očekávání masivního růstu největší světové ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Dolar posiluje i kvůli zhoršující se ekonomické situaci v Evropě a v Japonsku, napsal Reuters.

Ruský rubl se dnes k dolaru propadl na nové rekordní minimum, což se stalo druhý den za sebou. Ruská měna se dostala až na 37,90 RUB za dolar, a překonala tak dosavadní historické minimum ze čtvrtka. Rubl k euru vykazoval pokles o procento na 48,97 RUB.

Agentura AFP napsala, že ruskou měnu podkopaly rozšířené sankce Evropské unie a Spojených států namířené na vybrané jedince a sektory ruské ekonomiky, která je na pokraji recese. Analytici ze společnosti VTB Capital uvedli, že ruská měna klesá podobně jako jiné měny rozvíjejících se tržních ekonomik. Ty jsou pod tlakem kvůli očekávání, že Spojené státy v příštích měsících zvýší útokové sazby. Pro investory by se tak stala přitažlivější aktiva s nižší mírou rizika.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK