Kraje z daní dostanou přidáno od roku 2016, dohodly se s vládou

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Příjmy krajů z daní se vrátí do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen, od roku 2016. Na tiskové konferenci po jednání se zástupci Asociace kraj o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla již v červnu, ale dosud nebyl znám termín, od kdy by změny měly nastat.

V současnosti získávají kraje u daně z přidané hodnoty (DPH) 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta. Před změnami DPH činil podíl krajů 8,92 procenta a obcí 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní.

"Od 1. ledna 2016 dojde k novele zákona o rozpočtovém určení daní. Příjmy krajů by se tak měly zvýšit ročně o dvě až tři miliardy korun," uvedl premiér.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za dob vlády Petra Nečase. Cílem tehdy bylo získat v době hospodářské krize peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty (DPH) meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy Kč. Sazby DPH vzrostly od začátku loňského roku o procentní bod. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral o zhruba sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem. U firemních daní do rozpočtu putovalo 81,5 miliardy korun, meziročně o 7,7 miliardy korun méně.

sos ktp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK