Dolar před zasedáním americké centrální banky zpevňuje

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje k většině předních světových měn. Dolaru pomáhá očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento týden znovu potvrdí, že stav největší světové ekonomiky se zlepšuje, a poskytne nové podrobnosti k ukončení cyklu uvolněné měnové politiky.

Kolem 17:45 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo asi 0,2 procenta na 1,2947 USD, k japonskému jenu odepisovalo rovněž 0,2 procenta a pohybovalo se na hodnotě 138,79 JPY. Dolar vůči jenu vykazoval pokles o 0,1 procenta na 107,20 JPY.

Měnový výbor Fedu by podle očekávání měl ve středu na závěr svého dvoudenního zasedání potvrdit pozitivní vývoj americké ekonomiky a podle analytiků možná naznačí, kdy začne zvyšovat úrokové sazby. Někteří experti se však podle agentury Reuters domnívají, že očekávání trhu jsou přehnaná a že Fed bude opatrnější a jeho vyjádření méně přímočará.

Před čtvrtečním referendem o nezávislosti Skotska nadále oslabuje i britská libra. Průzkumy ukazují, že poměr zastánců a odpůrců samostatnosti je zatím těsný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK