Dánská TDC má zájem o norského poskytovatele kabelové TV Get

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 15. září (ČTK) - Dánská telekomunikační skupina TDC plánuje koupit druhého největšího poskytovatele kabelové televize v Norsku, firmu Get AS. Je za ni ochotna zaplatit 12,5 miliardy dánských korun (DKK; 46,3 miliardy Kč). Převzetí firmy učiní z TDC největšího poskytovatele komunikačních služeb a domácí zábavy ve Skandinávii.

Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad v Norsku a pokud se tak stane, dokončena by mohla být do konce roku. Společnost TDC dodala, že kvůli financování akvizice sníží v letošním roce výplatu dividendy o třetinu.

Get je podle TDC jednou z nejvíce inovativních a ziskových kabelových televizí v Evropě, navíc silně roste. Akvizice je podle agentury Reuters součástí snah dánské firmy vyrovnat pokles příjmů na domácím trhu expanzí na dalších trzích.

Get poskytuje zhruba 500.000 domácností a firem v Norsku kabelovou televizi, širokopásmový internet a pevné telekomunikační spojení. Hrubý provozní zisk firmy loni stoupl o 17 procent na 1,1 miliardy norských korun (NOK; 3,7 miliardy Kč), tržby se zvýšily o 14 procent na 2,4 miliardy NOK (osm miliard Kč).

TDC se stejně jako jiné bývalé státní telekomunikační monopoly potýká s propadem zájmu o pevné telekomunikační spojení a silnou konkurencí v mobilní divizi. Příjmy z aktivit TDC v Norsku, Finsku a Švédsku loni klesly o 3,7 procenta na 4,26 miliardy DKK (15,8 miliardy Kč). Norsko mělo na celkových příjmech podíl 22 procent.

Hrubý provozní zisk celé skupiny se snížil o 1,6 procenta na 10,15 miliardy DKK (37,6 miliardy Kč) a tržby o 5,8 procenta na 24,61 miliardy DKK (91,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK