Ruský rubl klesl na nové minimum, centrální banka později zasáhla

16.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 16. září (ČTK) - Ruský rubl klesl během dneška vůči americké měně na nové rekordní minimum téměř 39 dolarů. Později ale oživil díky signálům, že centrální banka uvolní na trh zvýšené množství deviz, což se také večer stalo. Ruský rubl klesá od poloviny minulého týdne kvůli dopadům západních sankcí na přísun zahraničních měn, poklesu světových cen ropy a všeobecné slabosti na rozvíjejících se trzích světa.

Kurz rublu se propadl až na 38,93 RUB/USD. Ke konci dne oživil na 38,60 RUB, což proti pondělku znamenalo oslabení o 0,6 procenta. Vůči euru oslabila ruská měna o 0,8 procenta na 50,02 RUB. Už minulý týden ve čtvrtek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar a v pondělí se dostal nad 38 rublů.

Rubl oživil odpoledne, když náměstek ministra financí Alexej Mojsejev řekl, že ministerstvo financí a centrální banka diskutují o způsobech zajištění dodatečných deviz na trh. "Kdyby se to stalo, byla by to pro měnový trh velká zpráva," řekl agentuře Reuters analytik Dmitrij Savčenko z moskevské pobočky Nordea Bank.

Ruská centrální banka večer oznámila, že zahajuje jednodenní swapové operace, v nichž bude bankám měnit rubly za dolary. Uvedla, že tím chce zvýšit krátkodobou likviditu bankovního sektoru.

Ruský devizový trh pociťuje v poslední době vlivem západních sankcí vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi nedostatek deviz, protože sankce omezily přístup velkých bank a ropných společností k zahraničnímu kapitálu. Centrální banka v červenci sdělila, že je připravena poskytnout zasaženým bankám dodatečnou peněžní likviditu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK