Telefónica dokončila dohodu o vzniku mobilního obra v Brazílii

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Madrid 19. září (ČTK) - Francouzská mediální skupina Vivendi dospěla k dohodě o prodeji svého brazilského operátora Global Village Telecom (GVT), jehož vlastníkem bude španělská telekomunikační skupina Telefónica. Ta chce GVT spojit se svou brazilskou součástí Vivo, a vytvořit tak největšího operátora na největším trhu v Latinské Americe. Za GVT zaplatí v hotovosti a v akciích 7,2 miliardy eur (198,5 miliardy Kč). Dohodu ještě musejí schválit brazilští regulátoři.

Vivendi získá podíl 7,4 procenta ve společnosti Telefónica Brasil a 4,66 miliardy eur v hotovosti. Kromě toho získá 5,7 procenta v italské telekomunikační společnosti Telecom Italia, jejíž nabídku na převzetí GVT francouzská firma již dříve odmítla. Podíl v Telecom Italia patří Telefónice a Vivendi měla opci na jeho získání, nebo na získání dalších 4,6 procenta v Telefónica Brasil.

Prodej GVT je pro Vivendi završením dvouleté restrukturalizace, během níž firma prodala tři telekomunikační podniky a divizi zaměřenou na videohry, aby splatila dluhy a mohla se víc zaměřit na média.

Pro Telefóniku, která chce stále více rozšiřovat portfolio služeb, naopak obchod znamená spojení jejích mobilních aktivit a sítě GVT pro širokopásmový internet. Odprodejem svého zbývajícího podílu v Telecom Italia a přeměně konvertibilních dluhopisů přitom Telefónica ukončí sedmiletou spolupráci s touto italskou skupinou. V ní je Telefónica největším akcionářem. Obě firmy si ale konkurují v Brazílii a vztahy mezi nimi jsou několik let napjaté.

Dohoda o prodeji GVT by měla být dokončena do poloviny příštího roku, až získá souhlas brazilských regulačních úřadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK