Sněmovna schválila navýšení výdajových rámců

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Sněmovna schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. V prvním roce mají proti dříve schválenému rámci vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy korun. Vláda je chce navýšit kvůli podpoře hospodářského růstu a kvůli svým prioritám. Vyvolalo to ale výměnu názorů mezi pravicovou opozicí a koalicí a vzájemnou kritiku za údajné plýtvání penězi.

Výdajové rámce schválila Sněmovna loni v prosinci. Vzrůst by měly podle dnešního rozhodnutí poslanců v příštím roce z 1153 miliard na 1169 miliard korun, o rok později se mají zvýšit z 1163,5 na 1191 miliard korun.

Jak dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), současné schválené výdajové rámce navrhla bývalá vláda a neodpovídají výdajovým prioritám současné vlády. Odpovídají vyšším odhadovaným příjmům státního rozpočtu, uvedl.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura obvinil vládu, že se snaží utrácet víc peněz, než se plánovalo, a pak opozici tvrdí, že není prostor pro snižování sazeb daně z přidané hodnoty. Ke kritice vlády za nehospodárné nakládání s penězi se přidal i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vláda podle něj rezignuje na šanci stavět růst ekonomiky na zdravých makroekonomických základech. O Babišovi řekl, že lže veřejnosti i Sněmovně, když tvrdí, že šetří, ale ve skutečnosti prý dělá opak.

Babiš opoziční obvinění odmítl. \"My skutečně šetříme,\" prohlásil. Pravici naopak vyčetl hospodaření z dob jejího vládnutí a Kalouska obvinil, že chtěl ukrást 60 miliard korun na ekologické zakázky.

Vládu hájil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj jde o to přiměřeným způsobem podpořit spotřebu, kterou naopak bývalé pravicové vlády omezovaly. \"Myslím, že to je cesta ke slušnému ekonomickému růstu,\" podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK