Rusko se připravilo na zavedení cel na ukrajinské zboží

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soči (Rusko) 19. září (ČTK) - Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes podepsal dekret o zavedení cel na dovoz ukrajinského zboží. Opatření však vstoupí v platnost pouze v případě, že Ukrajina začne naplňovat ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií dříve než v dohodnutém termínu. Medveděv o tom podle agentury Interfax informoval na investičním fóru v Soči.

Klíčová pasáž smlouvy o přidružení k EU, kterou je vytvoření zóny volného obchodu, má vstoupit v platnost počátkem roku 2016. \"Cla budou zavedena, pokud Ukrajina začne naplňovat ekonomické body dohody před uvedeným datem,\" řekl Medveděv. Případné zavedení cel by se podle něj týkalo například potravin a spotřebního zboží.

\"Takovéto kroky přijímáme výhradně kvůli ochraně domácích výrobců před nepoctivou konkurencí,\" prohlásil premiér. Moskva již dříve hrozila, že v případě zrušení celních bariér mezi Ukrajinou a EU zavede ochranná opatření pro svůj vnitřní trh.

Medveděv dnes také upozornil, že Rusko sice nechce svou ekonomiku izolovat od západních států, ale jeho klíčovou strategií se stalo posilování hospodářských vztahů s asijskými zeměmi.

Západ uvalil na Rusko řadu sankcí kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Tyto sankce omezily přístup Ruska k zahraničnímu kapitálu, poslaly ruský rubl na rekordní minima a podkopaly růst ruské ekonomiky, připomíná agentura Reuters.

Rusko je podle Medveděva připraveno pracovat na zlepšení vztahů s Evropskou unií a Spojenými státy. Premiér ale zdůraznil, že západní země se musejí naučit Rusku naslouchat. \"Historie ukazuje, že všechny pokusy vytvářet tlak na Rusko jsou neúspěšné,\" prohlásil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK