Exxon podle Moskvy nezastavil průzkumné vrty v Karském moři

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. září (ČTK) - Ruská vláda dnes popřela zprávy, podle nichž americký těžební koncern Exxon Mobil zastavil průzkum arktických ropných nalezišť v Karském moři, na němž pracuje s největší ruskou ropnou společností Rosněfť. Zprávu přinesla agentura Bloomberg, podle níž Exxon zastavil průzkumné vrty několik dní poté, co USA a Evropská unie před týdnem oznámily proti Rusku nové sankce kvůli ukrajinské krizi. Ty mimo jiné zakázaly západním firmám podílet se na hlubinné těžbě i průzkumu ropných nalezišť v arktických vodách nebo pobřežním šelfu.

\"Exxon pokračuje v práci na vrtech v Karském moři,\" řekl agentuře Reuters ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj. O něco dříve ministr řekl, že slyšel o informacích, podle nichž Exxon zřejmě zastavil vrty, avšak oficiální zprávy o tom nedostal.

Exxon Mobil zahájil vrtné práce v Karském moři počátkem srpna navzdory sankcím uvaleným na jeho ruského partnera Rosněfť. Vzhledem k novým sankcím je jejich společný podnik v Arktidě ohrožen, stejně jako desítky dalších projektů, na nichž se státní podniky Rosněfť a Gazprom Něfť dohodly s britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell, norskou Statoil nebo italskou ENI.

Šéf ruské pobočky Shell Olivier Lazare dnes prohlásil, že strategie společnosti v Rusku se nemění, firma ale vyhodnocuje vliv sankcí. \"Chceme pokračovat v podnikání v Rusku. Naše současné aktivity sankce nezasahují,\" řekl Lazare na podnikatelském fóru v Soči.

Rovněž francouzský koncern Total chce dál pracovat na ruských projektech, zároveň ale hodlá dodržovat sankce, řekl šéf ruského zastoupení firmy Jacques de Boisseson. Total má v Rusku společný podnik s nestátní ropnou společností Lukoil.

Rusko, které je druhým největším vývozcem ropy na světě, vnímá svá arktická a pobřežní naleziště jako záruku toho, že se i při klesajících zásobách ropy na západní Sibiři podaří udržet těžbu na hranici 10,5 milionů barelů denně. Ruské těžařské firmy ale příliš neinvestovaly do technického rozvoje a jsou do značné míry závislé na spolupráci se západními partnery.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK