Ceny ropy nadále slabé, Brent se stabilizuje pod 98 dolary

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. září (ČTK) - Světové ceny ropy zůstaly dnes slabé, severomořská ropa Brent se ale po prudkých výkyvech během týdne stabilizovala pod 98 dolary za barel. Tlaky na pokles cen plynoucí z vysoké nabídky a slabé poptávky vyrovnávají na trhu obavy z toho, že ropný kartel OPEC by mohl snížit těžbu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:10 SELČ posílila o necelých 20 centů na 97,88 dolaru za barel. Na červnové devítiměsíční maximum 115,71 USD tak ztrácí zhruba 15 procent, je ale mírně nad úrovní z konce minulého týdne.

Americká lehká ropa WTI dál oslabila o tři čtvrtě dolaru na 92,33 USD a za celý týden zůstává beze změny. Počátkem týdne Brent klesl až na více než dvouleté minimum 96,21 USD a WTI sestoupila na 16měsíční minimum 90,43 USD.

Ropu v úterý podpořil generální tajemník OPEC, když řekl, že ropný kartel by mohl snížit svůj těžební limit na příští rok o 500.000 barelů denně. Cenu také posílil nový pokles těžby v boji zmítané Libyi. V dalších dnech ale trh srazil nárůst zásob na americkém trhu a silný dolar, jehož index vůči koši měn vystoupil na maximum za více než čtyři roky.

\"Je dost těžké najít něco, co by cenu podpořilo. Ekonomiky Číny a Evropy jsou slabé a zvyšují tlak na ceny,\" řekl agentuře Reuters Tetsu Emori, který řídí komoditní fondy ve společnosti Astmax. Podle analytiků ropný trh ignoroval vzestup evropských akciových trhů v reakci na odmítnutí nezávislosti Skotska v referendu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 97,88 97,70 New York - Nymex WTI říjen 92,33 93,07

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK