Akcie na burze v týdnu posílily o 0,6 procenta na 1003 bodů

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden posílily o 0,6 procenta na 1003 bodů. Největší pokles zaznamenaly opět akcie těžební společnosti NWR, největší růst vykázaly akcie výrobce nápojů Stock. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie stagnovaly.

\"Uplynulý týden byl ve znamení zasedání americké centrální banky Fed, hlasování o skotské nezávislosti, prvního kola měnového uvolnění Evropské centrální banky (TLTRO) či primárního úpisu akcií společnosti Alibaba,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Akcie NWR ztratily 11,1 procenta na 0,8 Kč. Restrukturalizace společnosti se již vyvíjí podle očekávání a cena na trhu se přibližuje nově vydaným akciím za 0,65 Kč/akcii.

Akcie Stocku přidaly 3,2 procenta na 105 Kč. U firmy se neobjevila žádná zásadní zpráva. \"Pohyb vnímáme jako techniku vzhledem k tomu, že poslední měsíce se titul pohybuje v rozpětí 102 až 107 Kč,\" upozornil analytik.

Orco Property Group dnes ukončilo obchodování se svými akciemi na pražské burze. Akcie se budou nadále obchodovat na burzách v Paříži a ve Varšavě. Firma zakončila týden na 11,2 Kč, tedy proti minulému pátku o 1,2 procenta slabší. První roky obchodování této akcie v Praze byly pro investory úspěšné, poté však nastal postupný propad kurzu z maximální úrovně 3500 Kč až na současných zhruba 11 korun za akcii.

Příští týden se investoři pravděpodobně znovu vrátí více ke geopolitice vzhledem k tomu, že na programu nejsou žádné významnější faktory. Nelze vyloučit, že vedle Ukrajiny se bude více mluvit i o Iráku či všeobecně zapojení Evropy do operací vůči Islámskému státu. \"Blížící se konec kvartálu může způsobovat výraznější pohyby na některých aktivech při úpravách portfolií bez výraznějšího důvodu. Z tohoto důvodu ponecháváme náš neutrální postoj vůči příštímu týdnu,\" dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK