ČOI zjistila 19 případů diskriminace, objevily se potíže s Rusy

22.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v prvním pololetí při kontrolách zaměřených na diskriminaci spotřebitele 19 případů. Kromě diskriminace Romů kontroloři zjistili i problémy v chování k Rusům. ČOI v pololetí provedla celkem 690 kontrol, kromě diskriminace zjistili porušení dalších povinností ve 365 provozovnách. Celková výše pokut dosáhla 705.000 korun, z toho dvě pokuty za diskriminaci činily 470.000 korun. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

 

Ruských turistů se týkaly dva případy. Provozovatelé ubytovacích zařízení je kvůli situaci na Ukrajině odmítli ubytovat. Romům například realitní kanceláře ve čtyřech případech stanovily omezující podmínky a v jednom případě jim prodávající zakázal vstup do provozovny.

\"Trvalým problémem je zejména diskriminační jednání, kterého se dopouštějí někteří prodávající vůči zahraničním návštěvníkům, ať se jedná o tzv. servisní přirážky, nebo dvojí ceny za stejné plnění. Kazí tím dobré jméno všem poctivým podnikatelům i pověst České republiky ve světě,\" řekl k výsledkům ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Takových případů bylo za půlrok šest.

Věková diskriminace byla prokázána ve čtyřech případech. Šlo například o zákaz vstupu na předváděcí akci lidem mladším 18 let či stanovení věkového rozpětí pro poskytnutí spotřebitelského úvěru.

Podezření na některou z forem diskriminace bylo prokázáno ve 2,8 procenta všech kontrol. Podle ČOI výsledky potvrzují, že diskriminační jednání prodávajících nepatří na českém trhu k častým jevům. Inspektoři ale nebudou tyto projevy tolerovat a nadále mu budou věnovat zvýšenou pozornost.

Nejvíce případů diskriminace ČOI zjistila v hlavním městě a Středočeském kraji (celkem sedm) a pak také v Ústeckém a Libereckém kraji (celkem čtyři).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK