WTO: Světový obchod letos poroste mnohem pomaleji, než se čekalo

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 23. září (ČTK) - Světový obchod se zbožím poroste v letošním roce kvůli slabému hospodářskému růstu mnohem pomaleji, než se dosud čekalo. Světová obchodní organizace (WTO) dnes snížila odhad jeho růstu na 3,1 procenta ze své dubnové předpovědi 4,7 procenta, uvedla agentura Reuters.

WTO zhoršila odhady s ohledem na to, že v prvním pololetí zeslábl růst globální ekonomiky a v rozvojových ekonomikách nečekaně zeslábla poptávka po dovozu. Rychlému návratu k silnějšímu růstu budou bránit regionální konflikty na Ukrajině či Blízkém východě a propuknutí epidemie eboly, která omezí obchodní aktivitu v západní Africe, uvedla WTO. Pro příští rok tak čeká organizace zvýšení obchodní výměny o čtyři procenta namísto tempa 5,3 procenta, které odhadovala dosud.

Tempo růstu tak zůstane letos i napřesrok výrazně pod průměrnou dvacetiletou úrovní 5,2 procenta. Loni se globální obchod kvůli dopadům dluhové krize v eurozóně zvýšil jen o 2,1 procenta.

WTO je mezivládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchod, stanoví jeho pravidla a je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery. Organizace zahrnuje 159 členů, včetně České republiky, a zastřešuje zhruba 97 procent světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK