Podnikatelská nálada v Německu klesla nejníže od loňského dubna

24.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 24. září (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v září už pátým měsícem za sebou zhoršovala a klesla na minimum od loňského dubna. Plyne to z dnešních údajů mnichovského výzkumného institutu Ifo. Údaje podle analytiků naznačují, že vyhlídky na oživeni největší evropské ekonomiky ve třetím čtvrtletí bude zřejmě nutné přehodnotit.

Index podnikatelského klimatu klesl na 104,7 bodu ze srpnové úrovně 106,3 bodu. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali pokles indexu pouze na 105,7 bodu. Zhoršila se především složka podnikatelských očekávání, klesl ale i komponent hodnocení současné hospodářské situace.

\"Německá ekonomika už neběží hladce,\" uvedl institut Ifo k výsledkům zářijového průzkumu. Údaje jsou založeny na anketách u zástupců zhruba 7000 firem z celého Německa.

Podle ekonoma ústavu Klause Wohlrabeho vyvolává mezi německými firmami nejistotu zejména nečekané oslabení ekonomiky Německa i celé eurozóny a spolu s tím také ukrajinská krize. To snižuje očekávání u vývozu a v sektoru investičního zboží.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta po růstu o 0,7 procenta v prvním kvartálu. Ekonomové donedávna předpokládali v letním čtvrtletí oživení, někteří z nich už ale varují před hrozbou propadu do nové recese, běžně definované jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou. Německá vláda zatím odhaduje letošní tempo růstu ekonomiky na 1,8 procenta, což by bylo více než čtyřnásobné tempo proti loňsku.

Wohlrabe předpověděl, že ekonomika bude ve třetím čtvrtletí stagnovat. Celoroční růst ale podle něj bude stále moci dosáhnout tempa 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK