Dvě třetiny manažerů podporují ohlašovací povinnost při převodu do daňového ráje

25.09.2014 | , Finance.cz
DANĚ


Pokud vláda zavede pro podnikatele ohlašovací povinnost při převodu peněz do takzvaných daňových rájů, bude to mít pozitivní efekt v boji s daňovými úniky. Pro podobné opatření se v exkluzivním průzkumu provedeném společností Mazars vyjádřily téměř dvě třetiny dotázaných manažerů. Odpovídalo celkem 102 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných a finančních ředitelů.

Průzkum ukázal, že dvoutřetinová většina respondentů se k ohlašovací povinnosti staví kladně. Nutno však dodat, že 57 % respondentů sice zvažované opatření podpořilo, ale myslí si, že bude mít jen omezený efekt. Dalších 9 % manažerů naopak vyjádřilo přesvědčení, že toto opatření dá kontrolorům účinný nástroj k identifikaci podezřelých transakcí,“ řekl Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení Mazars. Podle zbývající třetiny respondentů by ohlašovací povinnost měla jen minimální nebo žádný dopad.

Jako daňové ráje se označují země s výhodným (tedy nízkým nebo žádným) zdaněním zahraničních firem. Cílem jejich vlád je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země – většinou s malou rozlohou a nízkým počtem obyvatel – významné finanční centrum. Firmy a jednotlivci, kteří svá sídla a daňovou povinnost z pragmatických důvodů přesouvají, dělají vrásky mnoha evropským ekonomikám. Peníze pak totiž chybí ve státním rozpočtu zemí, kde tyto firmy působí. V Česku se o stěhování za nižším zdaněním v poslední době hovořilo například v souvislosti s tenistkou Petrou Kvitovou a jejím bydlištěm v Monaku.

Obliba daňových rájů stoupá celosvětově

Významné mezinárodní korporace vykazují v daňových rájích rekordní zisky. Řada mezinárodních společností si pomocí daňových přesunů snižuje daňové zatížení a zvyšuje svou konkurenceschopnost na celosvětovém trhu. Daňové ráje umožňují výrazně snížit daňové odvody na dani z příjmu právnických osob a na dani z příjmu fyzických osob. Na omezení daňových úniků a vyhýbání se daňovým povinnostem se ovšem zaměřují členské země OECD, pravidelně bývá například zveřejňována „černá listina“ daňových rájů.

Mezi daňové ráje patří řada ostrovů či malých zemí. Tradičními daňovými ráji jsou země jako Bermudy, Barbados, Kajmanské ostrovy, Maledivy nebo Seychely. V posledních letech však značně stoupá i obliba Singapuru, Hongkongu nebo Švýcarska, sídlo společnosti na malém ostrovu nemusí být totiž pro některé obchodní partnery dostatečně věrohodné.

Vybraná dvacítka oblíbených daňových rájů

(seřazeno abecedně)

Antiqua a Barbuda
Bahamy
Barbados
Belize
Bermudy
Britské Panenské ostrovy
Gibraltar
Jersey
Kajmanské ostrovy
Kypr
Lucembursko
Maledivy
Mauricius
Monako
Nizozemí
Nizozemské Antily
Panama
San Marino
Singapur
Seychely


Zdroj: Mazars

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ