Nábytkáři: Výroba nábytku v Česku letos výrazněji ožila

25.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Výroba nábytku v Česku letos výrazněji ožila, za pozitivním vývojem stojí hlavně rostoucí export. V ČR se letos vyrobí nábytek v hodnotě 38,8 miliardy korun, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z odhadu Asociace českých nábytkářů (AČN) a společnosti Apicon.

\"Letošní rok je pro český nábytkářský průmysl ve znamení oživení růstu hodnoty produkce. Tento výsledek je ovšem doprovázen velmi malým nárůstem tuzemské spotřeby nábytku,\" uvedl tajemník asociace Tomáš Lukeš. Spotřeba nábytku je v Česku v posledních letech zhruba stejná, letos by měla dosáhnout 32 miliard korun.

Exportní výkonnost českých nábytkářů v posledních letech roste, celkem se letos vyveze 17,1 procenta nábytku vyrobeného v ČR. V roce 2009 to bylo 6,3 procenta. Nábytek vyrobený v Česku míří nejčastěji do Německa (31 pct), na Slovensko a do Francie. Nejčastěji se vyváží části nábytku, kovový nábytek, lékařský nábytek a sedadla. Hodnota exportu v tomto oboru se pro letošní rok odhaduje na 20,6 miliardy korun.

Dovezený nábytek se na prodejích podílí ze 43 procent, před pěti lety to bylo o deset procent méně. Za výrazným zvýšením podílu importovaného nábytku na prodejích stojí hlavně velké specializované nábytkářské obchody, které dovážejí především levný nábytek.

Největší podíl na dovozu nábytku do České republiky má Polsko následované Čínou. \"Vzhledem k tomu, že dochází k permanentnímu růstu objemu dováženého nábytku ze zahraničí, a zároveň se zvyšuje podíl importu na tuzemské spotřebě, je zcela zřejmé, že za pozitivním vývojem na poli výroby stojí exportní úspěšnost českých výrobců nábytku,\" dodal Lukeš.

Asociace českých nábytkářů vznikla v roce 1997 a v současnosti sdružuje více než 70 výrobců nábytku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK