Co týden dal? Předražené potraviny v českých obchodech

26.09.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Obchodní řetězce prodávají v Česku potraviny se stále rostoucími přirážkami. "Pojďme hledat důvody, proč výrobek, který je dodáván za zhruba 100 korun, je prodáván za více jak 200," poznamenal ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Posledních 7 dní ve světě

Čínský internetový prodejce Alibaba potvrdil, že jeho vstup na newyorskou burzu se stal největší primární emisí akcií ve světové historii. Firma ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že upisovatelé uplatnili opční práva na koupi dodatečných 48 milionů akcií. Celkově tak emise vynesla zhruba 25 miliard dolarů (536 miliard Kč).
Více informací

Mezinárodní banka Arab Bank poskytovala materiální podporu palestinskému radikálnímu hnutí Hamas, a musí proto odškodnit oběti zhruba dvou desítek útoků, které tato skupina údajně spáchala v Izraeli a na palestinských územích. Rozhodla to porota amerického soudu. Podle právníků jde o vůbec první podobný případ, který se dostal k soudům ve Spojených státech. Představitelé finančního domu popírali, že by o jakýchkoli vazbách banky na radikály věděli.
Více informací

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom by pod tlakem amerického exportu zkapalněného zemního plynu (LNG) mohl ztratit 18 procent svých příjmů. Pro evropské spotřebitele by vliv amerického LNG na světové ceny mohl znamenat zlevnění plynu o 11 procent. Uvádí se to v pondělní analýze newyorského Střediska pro globální energetickou politiku při Columbijské univerzitě. Zástupce šéfa Gazpromu odhadl, že příští rok budou příjmy podniku minimálně stejné jako letos, a uvedl, že americký plyn do Evropy v dohledné době nepronikne.
Více informací

Světový obchod se zbožím poroste v letošním roce kvůli slabému hospodářskému růstu mnohem pomaleji, než se dosud čekalo. Světová obchodní organizace (WTO) snížila odhad jeho růstu na 3,1 procenta ze své dubnové předpovědi 4,7 procenta.
Více informací

Ruská ekonomika bude stagnovat letos i další dva roky, předpověděla Světová banka. Rusko tím bude platit cenu za ukrajinskou krizi, absenci strukturálních reforem a vrtkavou ekonomickou politiku, sdělila instituce.
Více informací

Švédská automobilka Saab propustí 200 zaměstnanců, což je více než třetina její celkové pracovní síly. Oznámilo to čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), které je majitelem podniku. Saab letos kvůli nedostatku peněz přerušil výrobu a uchýlil se pod soudní ochranu před věřiteli.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent poprvé za více než dva roky klesla pod 96 dolarů za barel. Dolů ji tlačí slabé údaje o evropské ekonomice a rostoucí dodávky z Afriky a Iráku, které na ropném trhu odsunují do pozadí geopolitické napětí ve světě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v prvním pololetí při kontrolách zaměřených na diskriminaci spotřebitele 19 případů. Kromě diskriminace Romů kontroloři zjistili i problémy v chování k Rusům. ČOI v pololetí provedla celkem 690 kontrol, kromě diskriminace zjistili porušení dalších povinností ve 365 provozovnách. Celková výše pokut dosáhla 705.000 korun, z toho dvě pokuty za diskriminaci činily 470.000 korun.
Více informací

Zimní pneumatiky pro osobní vozy a dodávky letos u výrobců meziročně zdražily v průměru o tři procenta. Za zvýšením, které se promítne do koncových cen pro motoristy, zřejmě stojí hlavně oslabení české koruny.
Více informací

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který schválila vláda, je podle analytiků málo ambiciózní především v tlaku na úspory a snížení schodku. S ohledem na očekávaný dobrý vývoj ekonomiky v příštím roce je tak nižší schodek rozpočtu proti letošku jen optickým zlepšením, shodují se ekonomové.
Více informací

Obchodní řetězce prodávají v Česku potraviny se stále rostoucími přirážkami. Ty se pohybují od 30 až 40 procent u pečiva nebo výsekového masa až po více než 100 procent u některých mléčných výrobků. Na tiskové konferenci to uvedli představitelé Potravinářské komory. Podle jejího ředitele Miroslava Koberny by snížení marží, které jsou v Česku vyšší než v západní Evropě, pomohlo zvýšení kvality potravin. Stát by proto měl využít prostředků k jejich omezení.
Více informací

Důvěra v českou ekonomiku v září opět mírně stoupla, její ukazatel se proti srpnu zvýšil o 0,4 bodu na 8,4 bodu. Zvýšila se ale důvěra jen u firem, mezi spotřebiteli stejně jako v srpnu klesla. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle něj důvěra mezi podnikateli narostla ve stavebnictví, v průmyslu i obchodě, ve službách stagnovala.
Více informací

Sněmovna schválila vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Platit má od příštího roku a vztahovat se bude na na knihy, kojeneckou výživu a léky. Proti původnímu vládnímu návrhu poslanci do této sazby zařadili i veterinární léčiva. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.
Více informací

Sněmovna schválila vyšší daňovou slevu na druhé a další dítě. Současně s tím schválila i vrácení daňové slevy pracujícím a podnikajícím důchodcům a také omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Schválená novela zákona o daních z příjmů také obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840.000 korun. Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl František Laudát (TOP 09), a nyní zamíří do Senátu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU