ÚZSVM: Registr administrativních budov je z 95 procent naplněn

29.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Centrální registr administrativních budov (CRAB) je z 95 procent naplněn. Aktuálně je v něm 3681 budov v majetku státu a zkoumá se nyní 176 objektů. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle vládního nařízení měly úřady data do systému doplnit do konce června. V dubnu bylo v registru zhruba 3000 budov a ministerstvo financí systém považovalo za neefektivní.

CRAB má optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi. Správcem a provozovatelem registru je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Systém CRAB, který byl spuštěn v říjnu 2012, dosud podle MF nenaplňoval cíle projektu.

Registr podle ÚZSVM může přinést značné úspory, například sestěhováním úřadů nebo využíváním státních budov úřady. Stát nyní v průměru inkasuje za pronájem svých budov 1071 korun za metr čtvereční. Zároveň ale státní úřady v soukromých pronajatých budovách platí v průměru 1437 korun za metr.

Vláda schválila na počátku června nařízení, že jednotlivá ministerstva mají do CRAB doplnit informace. Dosud ale úřady kompletní údaje nedodaly, i když je k tomu zavazuje dokonce i nařízení vlády již z roku 2012. \"Já pravidelně kolegy na vládě vyzývám, aby s tím něco dělali. Nakládání s majetkem je nesmírně byrokratizované,\" uvedl k tomu dnes ministr financí Andrej Babiš.

Ze 461 státních institucí, které měly podle vládního nařízení z roku 2012 dodat podklady o svých budovách do 1. července 2013, jich údaje do počátku dubna zadalo 199, tedy zhruba 43 procent. Budov se zadanými ekonomickými údaji bylo v systému tehdy 1770 z celkových 5712 státních objektů, což byla necelá třetina. Nakonec nebyly do databáze CRAB zařazeny budovy, kde se nejedná o administrativní objekty, tedy například rekreační zařízení nebo dílny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK