Počet nezaměstnaných v Německu v září nečekaně stoupl

30.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. září (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v září stoupl více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na srpnové úrovni 6,7 procenta. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Nová data podle ekonomů naznačují, že největší evropská ekonomika zůstává po nečekaném poklesu ve druhém čtvrtletí nadále v útlumu.

Počet registrovaných nezaměstnaných se podle sezonně očištěných dat v září proti srpnu zvýšil o 13.000 na 2,918 milionu lidí. Analytici v anketě agentury Reuters naopak v průměru očekávali, že bez práce bude v září o 2000 lidé méně než v srpnu. Výsledek překonal i nejvyšší odhad v průzkumu, který počítal se nárůstem nezaměstnaných o 10.000.

Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení eurozóny a závisí na ní i řada českých podniků. Ve druhém čtvrtletí ale německá ekonomika nečekaně klesla o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy ekonomickou aktivitu podpořila neobvykle mírná zima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK