Ministr zrušil soutěž na nového šéfa ředitelství silnic

30.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Ministr dopravy Antonín Prachař zrušil soutěž na místo nového generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Organizaci nadále povede pověřená ředitelka Soňa Křítková. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo dopravy. Důvody pro zrušení soutěže ale neuvedlo.

\"Přestože o post generálního ředitele se ucházela řada kvalitních manažerů, ministr Prachař nakonec po vyhodnocení všech nabídek a po zvážení aktuální situace v ŘSD ukončil výběrové řízení s tím, že ŘSD povede nadále pouze pověřená generální ředitelka Soňa Křítková,\" uvedl ve zprávě mluvčí úřadu Tomáš Neřold.

Zároveň bude podle ministerstva v organizaci posílena kontrolní činnost. Tu by nově měla vykonávat pětičlenná správní rada. V té by měli zasednout zástupci ministerstva financí a dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury, sněmovního hospodářského výboru a akademické obce.

Výběrové řízení na nového šéfa vyhlásilo ředitelství silnic poté, co bývalý generální ředitel Jan Kubiš koncem července rezignoval. O místo se ucházelo celkem 29 zájemců včetně současné pověřené ředitelky Křítkové, která byla podle zákulisních informací považována za favoritku.

Výběrové řízení ale bylo napadáno s tím, že požadovaná kritéria nepovedou k výběru nejvhodnějšího kandidáta. Řízení kritizoval například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Zatímco jazyková výbava byla podle stanovených kritérií prioritou, praxe z vedení organizace s větším počtem zaměstnanců nebo z oblasti výstavby dopravních staveb byla uvedena jen jako výhoda. Problematický byl podle šéfa profesního svazu rovněž fakt, že výběrové řízení vypsalo ŘSD, a nikoliv ministerstvo dopravy jako jeho nadřízená organizace.

cfr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK