Nový operační systém Microsoftu se bude jmenovat Windows 10

30.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 30. září (ČTK) - Nová verze operačního systému Microsoftu se bude jmenovat Windows 10. Systém by měl být spuštěn příští rok, tři roky po vydání nynějšího a zatím posledního systému Windows 8, a bude \"nejkomplexnější platformou vůbec\". Prohlásil to dnes šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson. Firma přeskočí verzi 9, aby zdůraznila přiblížení světu zaměřenému na mobilní zařízení a internetové služby, uvedla agentura AP.

Nová verze vlajkového produktu Microsoftu, který stále běží v drtivé většině osobních počítačů na světě, cílí hlavně na lukrativní firemní trh, který obecně ignoroval Windows 8. Systém Windows 8, který firma před rokem aktualizovala na Windows 8.1, se zatím příliš nerozšířil. Po celém světě jej podle údajů společnosti Net Applications využívá jen asi 12,5 procenta osobních počítačů, zatímco předchozí Windows 7 jsou nainstalovány na více než polovině počítačů.

Program nových Windows je dlouhou dobu znám pod interním názvem Treshold (práh), uvedla agentura Reuters. Myerson dodal, že Windows 10 budou vůbec největší podnikovou platformou Microsoftu a znamenají pro společnost nový typ systému. Jeho název má představovat skok.

Nynější systém Windows 8 vyvolal mezi uživateli vlnu nespokojenosti. Měl být ambiciózním pokusem o přepracování Windows s ohledem na potřeby uživatelů tabletů, což však odradilo a zmátlo tradiční jádro zákazníků, kteří používají myš a klávesnici. Symbolem nespokojenosti mezi zákazníky se stala vlna požadavků za navrácení tlačítka \"start\" do základní nabídky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK