Prodej aut v USA v září rostl, 3.čtvrtletí nejlepší za osm let

01.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. října (ČTK) - Prodej automobilů na americkém trhu se v září dál zvyšoval, ale tempo jeho růstu bylo pomalejší než v předešlých měsících. Celé třetí čtvrtletí však bylo pro americký automobilový trh nejlepším kvartálem za osm let. Vyplývá to z dnešních zpráv jednotlivých prodejců.

Silný meziroční růst zaznamenaly americké General Motors a Chrysler, Ford naopak hlásil pokles. Přední japonské automobilky Toyota a Honda vykázaly pomalejší růst, než se čekalo.

Analytici podle agentury Reuters očekávají za minulý měsíc zvýšení celkového odbytu o deset procent na zhruba 1,25 milionu vozů. Celoroční tempo prodeje se ale podle nich ze srpnového osmiletého maxima 17,5 milionu sníží na 16,7 milionu.

GM zvýšila odbyt o 19 procent, zejména díky prudkému růstu zájmu o velké pickupy a SUV jako Chevrolet Silverado a GMC Sierra. Prodej vozů Chrysler z italské skupiny Fiat rostl stejným tempem jako u GM.

Ford naopak zaznamenal pokles odbytu o tři procenta, protože automobilka zpomalila výrobu pickupu F-150, nejprodávanějšího automobilu v USA, aby připravila náběh jeho nové verze. Toho také využili ostatní dva velcí američtí výrobci.

Nárůst prodeje tak opět táhly užitkové a další velké vozy, zatímco poptávka po tradičních osobních automobilech víceméně stagnuje. K tomuto trendu přispívá levný benzin, jehož ceny jsou nyní v USA nejnižší za čtyři roky. Domácí automobilky v září navíc své slevy a další nákupní pobídky zaměřily na pickupy.

Toyota prodala jen o dvě procenta více vozů než před rokem. Honda posílila prodej o sedm procent, což bylo rovněž méně, než se čekalo. Odbyt Nissanu ale vyskočil o 19 procent.

Německá skupina Volkswagen zůstává v hlubokém propadu a v září prodala o 18,5 procenta aut méně než před rokem. K jejím americkým dealerům už ale dorazil nový model vozu Golf a jeho prodej se zvýšil meziročně o 93 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK